piątek, Maj 24, 2019
Home > Slider > List otwarty do premiera i ministra zdrowia

List otwarty do premiera i ministra zdrowia

Ogólnopolski Związek Pracodawców Szpitali Powiatowych po raz kolejny apeluje do ministra zdrowia o podjęcie działań zmierzających do zażegnania kryzysu w ochronie zdrowia oraz poprawy kondycji finansowej szpitali powiatowych.
Prowadzone od grudnia ubiegłego roku rozmowy Zarządu OZPSP z przedstawicielami kierownictwa ministerstwa zdrowia i NFZ nie przyniosły oczekiwanych efektów. Związek postulował o 15-procentowy wzrost wyceny wszystkich procedur realizowanych przez szpitale funkcjonujące w ramach sieci. Propozycją ministerstwa był 5-procentowy wzrost procedur z zakresu interny, SOR i NPL.
5 marca w czasie wspólnej konferencji prasowej OZPSP oraz Związku Powiatów Polskich zaprezentowano treść listu otwartego skierowanego do premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego. Sygnatariusze zwracają uwagę na trudną i stale pogarszającą się sytuację szpitali powiatowych, wynikającą ze wzrostu kosztów związanych z ich funkcjonowaniem i apelują o podjęcie pilnych działań, które doprowadzą do poprawy aktualnego stanu.

„Z analizy danych przekazanych przez szpitale powiatowe wynika, że  stan taki został spowodowany dramatycznym wzrostem kosztów oraz zablokowaniem możliwości wzrostu przychodów. Ryczałty dla szpitali funkcjonujących w sieci, wyliczone na podstawie wykonania roku 2015, aktualnie nie wystarczają na pokrycie kosztów ich funkcjonowania, w związku z czym ogromna większość szpitali w Polsce zakończyła ubiegły rok stratami. (…) Trudno nam uwierzyć, że wspomniane działania mają przypadkowy charakter. Nie mamy wątpliwości, że Ministerstwo Zdrowia świadomie dąży do ograniczenia liczby szpitali, jednak metoda służąca osiągnięciu tego celu jest skrajnie nieodpowiedzialna i zagraża bezpieczeństwu pacjentów” – czytamy w liście.

Treść listu otwartego do premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego