środa, Grudzień 19, 2018
Home > Aktualności > Stanowisko OZPSP i ZPP z dnia 30.08.2018 r.

Stanowisko OZPSP i ZPP z dnia 30.08.2018 r.

30 sierpnia podczas konferencji dyrektorów szpitali powiatowych oraz przedstawicieli ich organów założycielskich podjęte zostało wspólne stanowisko dotyczące pogarszającej się sytuacji finansowej i kadrowej szpitali powiatowych.

Sygnatariusze stanowiska oczekują, że Ministerstwo Zdrowia oraz Narodowy Fundusz Zdrowia podejmą decyzje zmierzające do poprawy warunków funkcjonowania szpitali.

Postulaty szpitali powiatowych dotyczą trzech obszarów: zwiększenia wartości umów we wszystkich rodzajach świadczeń opieki zdrowotnej wymagających zaangażowania personelu medycznego i niemedycznego o co najmniej 15%, odroczenia wejścia w życie norm zatrudnienia personelu pielęgniarskiego do czasu zwiększenia ilości pielęgniarek w systemie oraz zmiany formy kształcenia podyplomowego lekarzy, która spowoduje, że znaczna ilość absolwentów podejmie kształcenie specjalizacyjne w szpitalach powiatowych.

– Koszty funkcjonowania naszych szpitali coraz bardziej rosną, a finansowanie niewiele różni się od poziomu z 2016 roku. Dane są zatrważające. Żaden dyrektor nie zgodzi się na to, żeby zadłużać szpital w nieskończoność. Dla nas najważniejszy jest pacjent. Nie chcielibyśmy, aby na jego leczenie zabrakło środków – mówił w czasie konferencja dla mediów prezes Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych Waldemar Malinowski.

W przypadku braku spełnienia przedstawionych oczekiwań szpitale należące do Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych, a także szpitale z nim współpracujące podejmą czynności w celu rozwiązania umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia.

Stanowisko podpisane przez prezesów Ogólnopolskiego Związku Szpitali Powiatowych oraz Związku Powiatów Polskich została poparte szczegółowymi analizami opracowanymi na podstawie danych udostępnionych przez szpitale wchodzące w skład OZPSP.

Pełny tekst stanowiska oraz analizy dotyczące sytuacji szpitali powiatowych dostępne są tutaj:

Stanowisko Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych oraz Związku Powiatów Polskich z 30 sierpnia 2018 r.

Sytuacja szpitali powiatowych i perspektywy na przyszłość – raport opracowany na podstawie badań ZPP